Zawartość składników odżywczych i inne dobroczynne właściwości borówki

Nic tak jak codzienna porcja smacznych, soczystych owoców borówki nie pomoże utrzymać naszego organizmu w najlepszej kondycji i zdrowiu.

140 gram owoców borówki zawiera jedynie 1 gram tłuszczu, co więcej jest to zdrowa forma tłuszczu HDL który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Owoce borówki nie zawierają natomiast „złego” cholesterolu LDL, a nawet obniżają jego poziom dzięki zawartości fitoestrogenów. Są źródłem wit. C i żelaza, dzięki dużej zawartości wit. A pozytywnie wpływają również na wzrok. Ponadto 140g owoców zawiera około 7 gram błonnika, który odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu układu pokarmowego- przyspiesza perystaltykę jelit i rozwój korzystnych bakterii jelitowych, usuwa trujące związki z organizmu człowieka.
Owoce borówki mają wysoką wartość odżywczą ze względu na zawartość potasu, wapnia, fosforu, magnezu, a także witamin takich jak ryboflawina i niacyna.