Borówka a procesy starzenia

Owoce borówki amerykańskiej są uznane ze naturalny eliksir młodości.

Znalazło to potwierdzenie na testach przeprowadzonych na szczurach karmionych owocami borówki amerykańskiej, które wykazywały spowolnienie procesów starzenia i zachowywały znacznie dłużej wysoką sprawność fizyczną i psychiczną w porównaniu ze szczurami na zwykłej diecie. Również testy prowadzone na myszach wykazały, że te karmione owocami borówki zachowywały przez dłuższy czas lepszą sprawność ruchową i pamięć oraz miały duże zdolności poznawcze. Po zbadaniu funkcji mózgowych tych myszy okazało się, że miały one zdecydowanie lepszą transmisję sygnałów w komórkach nerwowych w mózgu.
Podobny wpływ borówka ma również na ludzi – dzięki właściwościom antyoksydacyjnym chroni komórki nerwowe przed stresem oksydacyjnym, co poprawia funkcjonowanie układu nerwowego. Najnowsze badania dowiodły, że jedzenie owoców borówki przyspiesza regenerację komórek nerwowych, która spada w starszym wieku, a nawet indukuje tworzenie się nowych komórek. Ma to pozytywny wpływ na pamięć, opóźnia procesy starzenia pod względem psychicznym i fizycznym, a także poprawia wygląd skóry, która dłużej zachowuje młodość.