Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Borówka a procesy starzenia

Owoce borówki amerykańskiej są uznane ze naturalny eliksir młodości.

Znalazło to potwierdzenie na testach przeprowadzonych na szczurach karmionych owocami borówki amerykańskiej, które wykazywały spowolnienie procesów starzenia i zachowywały znacznie dłużej wysoką sprawność fizyczną i psychiczną w porównaniu ze szczurami na zwykłej diecie. Również testy prowadzone na myszach wykazały, że te karmione owocami borówki zachowywały przez dłuższy czas lepszą sprawność ruchową i pamięć oraz miały duże zdolności poznawcze. Po zbadaniu funkcji mózgowych tych myszy okazało się, że miały one zdecydowanie lepszą transmisję sygnałów w komórkach nerwowych w mózgu.
Podobny wpływ borówka ma również na ludzi – dzięki właściwościom antyoksydacyjnym chroni komórki nerwowe przed stresem oksydacyjnym, co poprawia funkcjonowanie układu nerwowego. Najnowsze badania dowiodły, że jedzenie owoców borówki przyspiesza regenerację komórek nerwowych, która spada w starszym wieku, a nawet indukuje tworzenie się nowych komórek. Ma to pozytywny wpływ na pamięć, opóźnia procesy starzenia pod względem psychicznym i fizycznym, a także poprawia wygląd skóry, która dłużej zachowuje młodość.