Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Borówka przeciw nowotworom – aktywność antyoksydacyjna

Za główną przyczynę powstawania chorób nowotworowych uważa się wolne rodniki. Są to bardzo aktywne formy tlenu o silnych właściwościach utleniających, które niszczą błony komórkowe i DNA w organizmie człowieka, w procesie znanym jako stres oksydacyjny komórek, który jest odpowiedzialny za choroby związane z procesem starzenia, wiotczenie skóry, pogarszanie wzroku a także za nowotwory.

Antyoksydanty są natomiast substancjami, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Wraz z wiekiem produkcja naturalnych antyoksydantów w organizmie człowieka maleje. Owoce borówki są natomiast ich bogatym źródłem. Występującymi w borówce związkami o charakterze antyoksydacyjnym są wit. C i E a także antocyjany. Według danych z USDA Human Nutrition Research Center on Aging owoce borówki amerykańskiej mają najwyższą aktywność antyoksydacyjną spośród wszystkich innych owoców. Badania oparte na testach ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) dowiodły, że owoce borówki zapewniają znacznie większe działanie antyoksydacyjne niż inne owoce i warzywa. Dzięki temu, pomagają zapobiegać chorobom nowotworowym i chorobom krążenia, a także pozwalają zachować elastyczność skóry i dobry wzrok.