Borówka przeciw nowotworom – aktywność antyoksydacyjna

Za główną przyczynę powstawania chorób nowotworowych uważa się wolne rodniki. Są to bardzo aktywne formy tlenu o silnych właściwościach utleniających, które niszczą błony komórkowe i DNA w organizmie człowieka, w procesie znanym jako stres oksydacyjny komórek, który jest odpowiedzialny za choroby związane z procesem starzenia, wiotczenie skóry, pogarszanie wzroku a także za nowotwory.

Antyoksydanty są natomiast substancjami, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Wraz z wiekiem produkcja naturalnych antyoksydantów w organizmie człowieka maleje. Owoce borówki są natomiast ich bogatym źródłem. Występującymi w borówce związkami o charakterze antyoksydacyjnym są wit. C i E a także antocyjany. Według danych z USDA Human Nutrition Research Center on Aging owoce borówki amerykańskiej mają najwyższą aktywność antyoksydacyjną spośród wszystkich innych owoców. Badania oparte na testach ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) dowiodły, że owoce borówki zapewniają znacznie większe działanie antyoksydacyjne niż inne owoce i warzywa. Dzięki temu, pomagają zapobiegać chorobom nowotworowym i chorobom krążenia, a także pozwalają zachować elastyczność skóry i dobry wzrok.