Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

O borówce

Borówka amerykańska (wysoka) to owocowy krzew o sile wzrostu od 0,6 m do 2 m w zależności od odmiany. Owoce ma niebieskie, słodkie, czasem lekko kwaśne, bardzo smaczne. W owocach borówki stwierdzono antocyjany, które posiadają naturalne właściwości antyoksydantów, kwas egalowy, foliowy i przeciwutleniacze. Te właściwości borówki przyczyniają się do usuwania z organizmu człowieka nadmiaru wolnych rodników, które są przyczyną powstawania chorób cywilizacyjnych, w tym chorób nowotworowych. Pod tym względem owoce borówki przewyższają wszystkie inne. Te dobroczynne cechy spowodowały, że borówka została uznana za owoc XXI w. Krzewy należy uprawiać w kwaśnym podłożu np. torfie lub rozłożonych trocinach.

Borówka wysoka należy do rzędu Ericales (wrzosowce), rodziny wrzosowatych Ericaceae, rodzaju Vaccinium L., do którego zalicza się około 400 gatunków. Spośród tak licznej grupy nas interesują jedynie te, które mają znaczenie gospodarcze na terenie Polski.
Czołową pozycję zajmuje tutaj Vaccinium corymbosum – borówka wysoka, zwana potocznie borówką amerykańską. Taka nazwa będzie dalej tutaj stosowana.

Borówka amerykańska jest gatunkiem dziko występującym w północno-wschodnich terenach USA. Jest ona protoplastą wielu odmian hodowlanych powszechnie uprawianych tak ze względu na smaczne owoce jak i z przyczyn zdrowotnych. Poszczególne odmiany borówki smakowo zbytnio się nie różnią. Są odmiany o mniejszej lub większej kwasowości i różnej zawartości cukrów. Są również wyraźne różnice w wielkości i kształcie owoców.
Największe znaczenie przy wyborze odmian ma pora owocowania. Występuje duże jej zróżnicowanie. Najwcześniejsze odmiany owocują już w połowie lipca, np. Earliblue, Duke czy Spartan. Najpóźniejsze odmiany to np. Darrow, Elizabeth czy Eliot, które mogą nie do końca zdążyć dojrzeć przed wystąpieniem pierwszych przymrozków, jednak możliwości przedłużenia owocowania borówki aż do tak późnej pory to duża zaleta tych odmian.
Przy wyborze odmian na plantacje liczą się również inne cechy. Najważniejsze z nich to: obfitość owocowania, długość przechowywania owoców, ich odporność na uszkodzenia mechaniczne podczas transportu krzewów oraz na choroby i przemarzanie. Ważna jest również wielkość owoców i ich wyrównanie. Pożądaną cechą jest także to, aby owoce dojrzewały wszystkie w jednym terminie, co ułatwia zbiór, szczególnie jeżeli jest przeprowadzany w sposób mechaniczny.