Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Zawartość składników odżywczych i inne dobroczynne właściwości borówki

Nic tak jak codzienna porcja smacznych, soczystych owoców borówki nie pomoże utrzymać naszego organizmu w najlepszej kondycji i zdrowiu.

140 gram owoców borówki zawiera jedynie 1 gram tłuszczu, co więcej jest to zdrowa forma tłuszczu HDL który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Owoce borówki nie zawierają natomiast „złego” cholesterolu LDL, a nawet obniżają jego poziom dzięki zawartości fitoestrogenów. Są źródłem wit. C i żelaza, dzięki dużej zawartości wit. A pozytywnie wpływają również na wzrok. Ponadto 140g owoców zawiera około 7 gram błonnika, który odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu układu pokarmowego- przyspiesza perystaltykę jelit i rozwój korzystnych bakterii jelitowych, usuwa trujące związki z organizmu człowieka.
Owoce borówki mają wysoką wartość odżywczą ze względu na zawartość potasu, wapnia, fosforu, magnezu, a także witamin takich jak ryboflawina i niacyna.